Distopya, Ütopya ve Bilimkurgu Sineması

Distopya, Ütopya ve Bilimkurgu Sineması

Bu haftaki Perşembe Söyleşimizin konuğu Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Selçuk Artut. Artut, medya ve iletişim üzerine doktorasını İsviçre’deki European Graduate School’da tamamlamış ve 1998 yılından beri üyesi olduğu post-rock avangard müzik grubu Replikas ile birçok albüm çıkarmıştır. 


2016 yılında, Alp Tuğan ile beraber RAW isimli canlı kodlama yöntemi ile işler üreten, ses ve görüntü performansı grubunu kurmuştur. Sanatsal araştırmaları ve üretimleri insan-teknoloji ilişkisinin teorik ve pratik boyutlarına odaklanan Artut’un çalışmaları Dystopie Sound Art Festival, Moving Image NY, Art13 London, ICA London, Art Hong Kong, 10. İstanbul Bienali’nde sergilenmiş ve Artsy, Creative Applications, CoDesign, Visual Complexity, CNN GO gibi mecralarda yer almıştır.


Distopya ve ütopya temaları, özellikle bilimkurgu filmlerinde, sınırsız hayal gücünün somutlaşmış biçimleri olarak izleyiciye sunulmaktadır. Söyleşimizde, popüler bilimkurgu filmlerinden ilgili alıntılar üzerinden bu temalara değineceğiz ve geleceğin olası biçimlerini sorgulayacağız. Ayrıca bu çalışmanın amaçları doğrultusunda Selçuk Artut tarafından hazırlanmış olan bilimkurgu sinema örneklerinin korelasyonlarını keşfetmeye yönelik bir veri görselleştirme araştırma projesinden bahsedeceğiz. 

Not: Söyleşiyi izleyenler arasında çekilecek kurayla Selçuk Bey’in üç imzalı kitabı izleyicilere hediye edilecektir.

FacebooktwittermailFacebooktwittermailby feather