Hakkımızda

Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi 2007 yılında aramızdan ayrılan genç bilim insanı Özgen Berkol Doğan’ın anısını yaşatmak üzere, 2012 yılı Aralık ayında kurulmuş, Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesidir.

Amacımız, bilimkurgu, fantastik ve korku edebiyatı alanlarında Türkiye’de yayınlanmış eserlerin tümünü ve mümkün olduğunca diğer dillerdeki eserleri edinerek; bu eserlerle, bu eserlere ulaşmak isteyen okuyucuları buluşturmaktır. Bu amaç doğrultusunda kütüphanede sadece Türkçe değil; Vietnamca, Hintçe, Korece, Rusça, İtalyanca, Arapça, Azerice, Sırpça, Ermenice, Hemşince, Yunanca, Polca/Lehçe, Norveççe, Endonezce (Endonezyaca), İbranice, Danca, İspanyolca ve Tayca gibi bilimkurgu ve fantastik edebiyat eserleri de bulunmaktadır. Başta bilimkurgu ve fantastik edebiyat olmak üzere, Türk ve Dünya Edebiyatı, sosyal bilimler, fen bilimleri, teknoloji, sanat, spor, sinema, felsefe ve psikoloji gibi farklı birçok alanda 15.000 kadar kitap ve süreli yayın bulunmaktadır.

Her geçen gün büyümekte olan koleksiyonumuzdaki eserlerin listesine buradan ulaşılabilir.

Geçmişten günümüze Türkiye Edebiyatı’nda yer almış önemli şahısların kütüphanelerinin bir kısmını kütüphanemize bağışlamaları yoluyla, koleksiyonumuzda imzalı ve çok değerli referans kitaplar da bulunmaktadır. Bu kapsamda, yazar ve gazeteci Fikret Adil’e ait, Türk Edebiyatı’nın birçok önemli yazar ve şairi tarafından imzalanmış kitaplar, eşi Gülen Adil’in bağışıyla zenginleşen kütüphanemizde “Fikret Adil Koleksiyonu” bölümünde sergilenmektedir.

Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nin bir başka özelliği, Perşembe günleri düzenlenen söyleşi ve film gösterimleridir. Fizik, edebiyat ve bilimkurgu söyleşileri her ayın belli perşembeleri gerçekleştirilmeye devam ederken, ayın son perşembeleri ise film gösterimlerine ayrılmaktadır. Bunun yanı sıra, ayda bir düzenlediğimiz “Müzik Söyleşileri”, iki ayda bir gerçekleştirdiğimiz “Korku Filmi Saati” ve “Sinema Söyleşileri” ile, katılımcıların yorumlarıyla zenginleşen “Pazar Sohbetleri” ve farklı alanlarda düzenlenen aylık atölyeler sayesinde kütüphane daha da canlı bir ortak alan haline gelmiştir. Söyleşilerdeki konuşmacılarımız, alanında uzman akademisyen, yazar ve ilgili araştırmacılardır.

Kütüphanemiz tüm araştırmacılara, öğrencilere ve okuma meraklılarına açıktır. Kitap ödünç almak dışında, kütüphane kullanımı ve etkinliklerimize katılım ücretsizdir. Kitap ödünç almak için ise, kütüphanemize üye olmak gerekmektedir. Üyelik şartları için, açık olduğu saatlerde kütüphanemizden bilgi alınabilir.

Kütüphanemiz yeni hayaller kurmak ve eskileriyle buluşmak isteyenler için, Pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10:00 – 19:00 saatleri arasında açıktır.