Bir Duyu Olarak Koku
Mart ayının ilk Perşembe Söyleşisinde konuğumuz yazar, araştırmacı ve parfümör Vedat Ozan. Ozan, İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Lisansüstü Programı’nda “Koku ve Duyuların Kültürel Tarihi” adlı dersin kurucu eğitmenidir.
Duyular, duyular arası geçişkenlikler, koku ve tat duyularının çalışma ve algılanma mekanizmaları ve bunların kültürel izdüşümleri ile ilgilenen, bu bağlamda muhtelif eğitim programları yürüten Ozan’ın çeşitli dergilerde yayınlanan makalelerinin yanı sıra kokular hakkında “Kokular Kitabı, Kokular Kitabı II : Parfümler, Kokular Kitabı III : Kültürler ve 2019 yılında Gourmand World Cookbook Awards tarafından “Food Writing” kategorisinde ödül aldığı Kokular Kitabı IV : Lezzetler” isimli dört adet kitabı bulunmaktadır.
Söyleşide, bir duyu olarak koku duyusunun ne olduğu, nasıl çalıştığı, diğer duyularla etkileşimi ve mukayeseli önemi, koku ve lisan, koku ve üreme ile koku ve beslenme kavramları ele alınacak ve tarihten örnekler verilerek parfümlere değinilecektir.
by