Alzheimer'a Yeni Bir Bakış Açısı: Zebra Balığında Sinir Sistemi Rejenerasyonu

Alzheimer’a Yeni Bir Bakış Açısı: Zebra Balığında Sinir Sistemi Rejenerasyonu

Bu haftaki söyleşi konuğumuz Alzheimer hastalığı üzerine uluslararası çalışmalarda bulunan Çağhan Kızıl. ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Max Planck Institute for Biophysical Chemistry’de yüksek lisansını tamamladı. 

Doktora derecesini, Max Planck Institute for Developmental Biology’de Nobel ödülü sahibi Christiane Nüsslein-Volhard’ın yanında, doku yenilenmesinin moleküler mekanizmaları üzerine yaptığı araştırmalarla 2009 yılında elde etti. 

Doktora sonrası araştırmalarında pek çok prestijli ödüle layık gösterilen Kızıl, 2019 yılında Helmholtz Derneği’ne bağlı DZNE Merkezi’nde kadrolu öğretim üyesi oldu.

 İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı emekli öğretim üyesi Meral Kızıltan moderatörlüğünde yapılacak söyleşimizde, henüz tedavisi olmayan Alzheimer hastalığından, zebra balığının doku yenileme kapasitesinden, balıkta keşfedilen mekanizmaların insan beynine yakın deneysel modellerde ve memeli hayvan modellerinde sinir hücresi yapımını tetiklediğinden ve ileride rejeneratif bir terapi için kullanılabileceğinden bahsedilecektir.

FacebooktwittermailFacebooktwittermailby feather