2020 BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖZGEN BERKOL DOĞAN BİLİM ÖDÜLÜ

2020 BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ÖZGEN BERKOL DOĞAN BİLİM ÖDÜLÜ

Özgen Berkol Doğan Bilim Ödülü’nün başlangıcı, 2007 yılı sonunda “Özgen Berkol Doğan İsim Yaşatma Bursu” adı altında lisans öğrencilerine verilmeye başlanan başarı bursuna dayanmaktadır. 2011 yılına kadar süren bu lisans başarı burslarına, 2009 yılından itibaren Boğaziçi ve Süleyman Demirel Üniversiteleri Fizik Bölümü lisans birincilerine verilen ödüller ve yüksek lisansa devam etmeleri halinde verilen yüksek lisans bursları eşlik etmiştir.

2012 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden gelen teklif doğrultusunda bu başarı bursları, Yüksek Enerji Fiziği alanında yüksek lisans ya da doktora çalışması yapan her iki üniversiteden birer öğrenciye verilecek proje destek hibelerine çevrilmiştir. Desteklenecek araştırmacılar, Fizik Bölümü öğretim görevlilerinden ve Özgen Berkol Doğan’ın ailesinden oluşan bir kurul tarafından belirlenmektedir. Bu proje desteğinin verilmesindeki amaç, Özgen Berkol Doğan’ın çalışmalarını gerçekleştirdiği Yüksek Enerji Fiziği alanında araştırmalar yapılmasını teşvik etmektir.

Bu yıl, Prof. Metin Arık, Prof. Erhan Gülmez ve Prof. Erkcan Özcan’dan oluşan Boğaziçi Üniversitesi jürisi, Özgen Berkol Doğan Bilim Ödülü’nü iki araştırmacı arasında paylaştırdı. Ödülü kazanan Arif Bayırlı’yı ve Yusuf Can Çekmecelioğlu’nu tebrik ediyoruz.

Arif Bayırlı, makine öğrenme tekniklerini kullanarak ATLAS TRT dedektörünün
performansını beklenenin çok üstünde yükseltmesi ve bu sayede
dedektörün ömrünün uzamasına ve işletme maliyetinin düşmesine
büyük katkı sağladığı için 2020 Özgen Berkol Doğan Bilim
Ödülüne layık görülmüştür.

Yusuf Can Çekmecelioğlu, CERN CMS deneyi verilerini kullanarak CMS dedektöründeki LHC
parçacık demet yoğunluğu ölçümlerinde kullanılan yöntemlerin
geliştirilmesinde yaptığı başarılı çalışmalarıyla 2020
Özgen Berkol Doğan Bilim Ödülüne layık görülmüştür.

İki araştırmacıya da başarılarının devamını diliyoruz.

FacebooktwittermailFacebooktwittermailby feather