“Kameralı Kadınlar” Filmi Üzerine
Bu Perşembe Söyleşisi’nde sinemacı Neslihan Siligür’ü konuk ediyoruz. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Tv-Sinema Bölümünü bitiren Siligür, sinemaya üniversite eğitimi devam ederken dizilerde reji asistanlığı yaparak başlamış, daha sonra işin tekniğini öğrenmek amacıyla kamera departmanına geçiş yapmıştır. 2005’ten bu yana profesyonel olarak sinema ve reklam filmlerinde kamera departmanında çalışmaktadır.
Yönetmenliğini ya da görüntü yönetmenliğini yaptığı, ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş, ödül almış birkaç kısa metrajlı film ve belgesel çekmiştir. 2013 yılında, setlerdeki çalışma saatlerini ve şartlarını iyileştirmek amacıyla örgütlenen Kamera Asistanları Derneği’nin kurucu üyesidir ve dördüncü dönem başkanlık görevini üstlenmiştir. Sinema-Tv Sendikası üyesidir.
Söyleşi öncesinde birlikte izleyeceğimiz ve Siligür’ün yönetmenliğini yaptığı Kameralı Kadınlar belgeseli, sinema ve reklam sektöründe “erkek işi” olarak bilinen görüntü yönetmenliği ve kamera asistanlığı yapan kadınların “var oluş” hikayelerini anlatmaktadır. Erkek egemen dünyada kadınların ekonomik olarak varlığını sürdürmesi zorken, daha da zoru erkek egemen iş kollarında varlık gösterebilmesidir. Belgesel, cinsiyet ayrımcılığının kadınların hayatındaki yıpratıcı etkisini tanıklıklar üzerinden aktarmaktadır.
by