Bu Kadar Işığa İhtiyacımız Yok! Işık Kirliliği

Bu Kadar Işığa İhtiyacımız Yok! Işık Kirliliği

Bu haftaki Perşembe Söyleşimizin konuğu eski öğretim üyesi Fizikçi Bülent Aslan. Aslan, 1996 yılında ODTÜ Fizik Bölümü’nden mezun olduktan sonra aynı bölümde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı. Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini yine ODTÜ Fizik Bölümü’nde tamamladı. Kanada Ulusal Araştırma Kurumu’na bağlı Mikroyapısal Bilimler Enstitüsü’nde (Institute for Microstrucral Sciences, National Reseach Council, Canada) 5 yıl tam zamanlı araştırmacı olarak çalıştı. 2009 yılında Anadolu Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Akademik hayatı, Barış Bildirisine imza attığı gerekçesiyle 07 Şubat 2017 tarihli 686 sayılı KHK ile son buldu.


Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış 40’dan fazla bilimsel yayını vardır ve 20’den fazla bilimsel içerikli araştırma-geliştirme projesinde görev almıştır.2012 yılından beri aktif olarak Işık Kirliliği konusunda çalışmalar yapmaktadır. Çok sayıda ulusal toplantı ve konferanslarda konu hakkında konuşma ve eğitim seminerlerinde bilgilendirme sunumları yapmıştır. “Işığın Kirli Yüzü: Işık Kirliliği” kitabının yazarıdır. 

Yapay aydınlatma kullanımının artması, ortamın (gecenin) doğal ışık miktarının insan yapımı aydınlatma kullanılarak genellikle de ihtiyacın ötesinde değiştirilmesi anlamına geliyor ki buna ışık kirliliği (IK) diyoruz. Işık kirliliği, “çözümü yerel olan küresel bir sorundur ve aynı zamanda bir eğitim-farkındalık sorunu”dur.
Işık kirliliğinden ve yol açtığı sorunlardan bahsedeceğimiz söyleşimize tüm kütüphane dostlarımız davetlidir.

FacebooktwittermailFacebooktwittermailby feather